Lezení na Maltě



V polovině ledna jsem měl možnost si jet podruhé zalézt na Maltu a opět jsem byl ohromen. Věřím, že pro Plzeňáky je to ideální lokace pro lezeckou dovolenou, a to i s dětmi. V tomto článku bych rád shrnul pár praktických informací, které by Vás mohli zajímat, a zdůvodnil proč vyrazit právě na Maltu:)

Pět důvodů proč letět lézt na Maltu: 

  1. Zpáteční letenky od 30€. 
  2. I v zimních měsících je zde teplo. 
  3. Lezení po útvarech, které v ČR nenajdete.  
  4. Lezení hned u moře. 
  5. Ostrov plný kulturních památek a přírodních krás. 

Doprava

Na Maltu se nejsnáze létá z Norimberka. Zpáteční letenka se nechá sehnat od 30€ (zaslechl jsem i 25) s Ryanair bez odbaveného zavazadla. Osobně doporučuji kouknout na ceny pomocí Skyscanneru.
Zpravidla se létá tam v 20:30 (přílet 23:00) a zpět v 17:30 (přílet 20:05). My jsme letěli na pátek-úterý a předtím na pátek-pátek.

Když je člověk skromnej, tak v páru zvládne vše pobalit (včetně věcí na spaní) do příručních zavazadel. Jeden vezme lano (obvykle ho smotáme do obalu od spacáku a máme ho místo brašny na notebook či kabelky), druhej 15 presek a hurá, jde se na to.

Na letiště se dá dostat různými způsoby. Zjevně nejlepším je auto, které se nechá zaparkovat nedaleko letiště  (alternativa je u stanice metra Ziegelstein) zdarma. Druhou možností je Blablacar, kde se obvykle najde pár řidičů jedoucích na letiště a z letiště právě na tyto levné lety na Maltu. Třetí možností jsou české dráhy, které mají speciální nabídku Plzeň-Norimberk za 239 Kč. Člověk pak vezme metro a za 20 minut je z nádraží na letišti. Poslední možností jsou pak autobusy - FlixBus/Eurolines/Regiojet/…

Doprava po Maltě

a) pěšky + autobusem. Autobus jezdí poměrně často a všude. Je to pomalejší, ale Malta je malá, plus cena autobusu je 1,5 eura za 1,5 h jízdy. Nejbližší lezecká lokace je navíc 30 minut pěšky od letiště.

b) auto - dá se pronajmout již při bookingu letenek za nízkou cenu (při 4 lidech to vyšlo na 4 dny 150 Kč/os). Pozor, jezdí se zde vlevo! Je ale třeba říci, že po příletu je třeba spěchat do půjčovny, protože se tam během chvilky udělá dlouhá fronta. Také se nám stalo, že při převzetí auta po určité hodině (tuším 20:00h) si půjčovna řekla o 20€ víc. Auto si určitě hned při převzetí pořádně nafoťte (a to skutečně každý škrábanec), později se to může hodit.

Zvláštní kapitola je ještě přeprava na Gozo, což je ostrov u Malty, kam se jezdí trajektem (cca 20 minut). Za přepravu se zde neplatí při cestě tam, ale až při cestě nazpět, což může být trošku matoucí.

Lezení

Na Maltě je plno sportovního (odjištěného) i tradičního lezení, a to po vápenci. Jsou zde nádherné skalní útvary, které byste v ČR jen těžko hledali. Jeskyně s krápníky, poklopené, kolmé a převislé stěny, pobřežní skaliska (např. oblast Red Walls), kde nejprve musíte slanit 35m na římsu 2m nad mořem, abyste pak mohli lézt nahoru. Najde se zde lehké i těžké lezení, prostě pro každého něco.

Cesty bývají dobře odjištěné bolty a nýty. Najde se zde lehké i těžké lezení, prostě pro každého něco. Stupnice se používá francouzská a většinou dobře sedí. Uplatní se 60m lano (ale 50m většinou stačí) a 12-15 presek. Jako jednu z prvních oblastí s mnoha různými cestami doporučuji Wied Babu.

Lezením vás mohou provést 2 průvodci. První, starší, obsahuje sportovní i tradiční lezení. Druhý, novější, Sport Climbing in Malta and Gozo se zaměřuje pouze na sportovní lezení a je v tomto ohledu obsáhlejší. Na Maltě mapuje třináct oblastí, na Gozu pak dalších osm. Průvodce je přehledně uspořádaný a obsahuje všechny praktické informace, které k oblasti potřebujete vědět. Lze jej pořídit na Maltě za 25€ (třeba hned v knih kupectví na letišti), nebo na lezec.cz za 990Kč. Nákupem podpoříte lidi, kteří se o oblasti starají.

Na skalách naleznete i cesty, které v průvodci zanesené nejsou. Jakékoliv otázky můžete pokládat na facebookové skupině, či stránkách climbmalta.com.

Ubytování

V zásadě máte dvě možnosti:
a) zaplatit si za ubytování - booking/hostelworld/airbnb/… (my jsme sehnali apartmány pro 4 za cca 200 Kč/os/noc). Tuto variantu je ideální zkombinovat s autem.
b) přespávat přímo pod skálou v lezecké oblasti. Více romantická, méně pohodlná varianta. 80% oblastí nabízí lezení v jeskyních či velkých převisech, pod kterými se dá přespat. Výhodou je, že ještě před vyčištěním zubů si můžete dát pár cest. Nevýhodou je, že vás mohou ráno probudit výstřely lovců, kteří si šli zastřelit nějakého toho holuba. Na Maltě se ani v low season teplota pod 10° prakticky nedostane, ale pro zimomřivé lidi doporučuji se tepleji obléci.

Zvláštní kapitolou je ještě spaní po příletu. Můžete se buďto vydat na nejbližší lezeckou oblast, nebo přespat na letišti, které je v noci sice otevřené a téměř bez života, ale i tak to není největší výhra.

Dobré vědět

  • Ceny za jídlo jsou podobné jako v ČR. Náš nejoblíbenější obchod byl Lídl, kde jsme pravidelně kupovali olivový chleba a uzeného lososa :)
  • Na Maltě se používají britské zásuvky!
  • Na rozdíl od jiných teplých krajin se zde skvěle domluvíte anglicky.
  • Jezdí se zde jako v Anglii vlevo!
  • Na Gozu zkuste tradiční pizzu z chlebového těsta.
  • Nezapomeňte se na cestu pojistit!
  • Sháníte-li parťáky z okolí Plzně či chcete-li dostávat upozornění na levné letenky do lezecký oblastí, doporučuji sledovat lezkyne.cz

Závěrečné shrnutí

Malta je překrásný ostrov plný skvělého lezení. Dá se tam levně dopravit a levně přebývat. Kromě lezení se zde najde mnoho jiných aktivit k zabavení (v naší partě byla i nelezecká část, která strávila 4 dny jen turistikou a moc si to užila), ale o tom tento článek není. Malta je prostě ideální místo pro dovolenou spojenou s lezením a já ji vřele doporučuji.

V TAHU zdar!

David



Pár užitečných odkazů:

Krásné fotky od Hanyho z Malty.

Další články o lezení na Maltě:
http://www.lezec.cz/clanek.php?key=13452&nazev=malta
http://www.lezec.cz/clanek.php?key=10888
http://www.cejpek.com/2014/01/lezeni-na-malte/
https://papous1.blogspot.cz/2017/02/malta-paradni-lezeni-fotka-z-dovoleny.html
https://www.pohora.cz/horolezectvi/25161-malta-stedre-pohosti-horolezce-cyklisty-stejne-tak-i-milovniky-morske-hladiny/




Komentáře